SACE umožňuje svojim užívateľom získať základné informácie o prebiehajúcich verejných obstarávaniach na verejné zákazky stavebných prác s využitím zmluvných podmienok FIDIC. Ide o zákazky realizované nadlimitným postupom.

Národná diaľničná spoločnosť, a.s.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS, a.s.) aktívne pokračuje vo verejnom obstarávaní s využitím zmluvných podmienok FIDIC. Začiatkom júna 2024 NDS, a.s. vyhlásila verejnú súťaž na zákazku „D3 Oščadnica – Čadca, Bukov, II. Polprofil“. Ide o stavebné práce o predpokladanej hodnote približne 307 mil. EUR. Zákazka nie je spolufinancovaná z fondov EÚ. Kritériom na vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena. Predmetom zákazky je vybudovanie diaľničného úseku D3 Oščadnica – Čadca, Bukov, ktorý pozostáva z vybudovania druhého polprofilu diaľnice D3, ako aj druhej tunelovej rúry tunela Horelica. Celková dĺžka stavby je 5,3 km.  Úsek diaľnice je zaradený v zozname Priorít vo výstavbe cestnej infraštruktúry. Lehota výstavby na zhotovenie diaľničného úseku je predpokladaná v dĺžke 1675 dní. Začatie prác možno predpokladať po úspešnom verejnom obstarávaní najskôr v roku 2025. NDS, a.s. zamýšľa realizovať túto stavbu podľa Zmluvných podmienok pre technologické zariadenie a projektovanie-realizáciu – pre elektrotechnické a strojno-technologické diela a pre stavebné a inžinierske diela projektované Zhotoviteľom, („Žltá kniha FIDIC“), 1. vydanie 1999, vydané Medzinárodnou federáciou konzultačných inžinierov (FIDIC), slovenský preklad, SACE 2008. Aj pri tejto zákazke NDS, a.s. predpokladá riešiť spory súvisiace so zmluvou o dielo, alebo s realizáciou diela prostredníctvom Komisie pre riešenie sporov, ktorá bude pozostávať z troch vhodne kvalifikovaných osôb (členov).

Ostatní obstarávatelia

Slovenská správa ciest a Železnice Slovenskej republiky v druhom kvartáli tohto roku nevyhlásili žiadnu súťaž na verejné zákazky s využitím zmluvných podmienok FIDIC. Verejná súťaž na zákazku „ŽST Levice, OV + SZZ, DOZZ ŽST Veľké Kozmálovce“ o predpokladanej hodnote 26 mil. EUR nebola ukončená. Ide o zákazku s využitím zmluvných podmienok FIDIC (Červená kniha).

SACE naďalej sleduje priebeh verejných obstarávaní. V ďalšom vydaní Newslettera SACE nahliadneme na rozbehnutú zákazku „D1 Turany – Hubová“ (1 473 mil. EUR) realizovanej podľa Žltej knihy FIDIC a zákazku „Cesta I/75 Šaľa – obchvat“ (76 mil. EUR) realizovanej podľa Červenej knihy FIDIC, ktorej realizácia sa začala v auguste tohto roka.

(-et-)

Všetky dáta sú voľne dostupné online na: www.uvo.gov.sk, prípadne www.mindop.sk/priority/cesty